ДОМЪТ НА ГЕОРГИ ЛАЗАРОВ В СОФИЯ  Къщата на Георги Лазаров

...
ДОМЪТ НА ГЕОРГИ ЛАЗАРОВ В СОФИЯ  Къщата на Георги Лазаров
Коментари Харесай

Старите къщи на София

ДОМЪТ НА ГЕОРГИ ЛАЗАРОВ В СОФИЯ 

Къщата на Георги Лазаров на ул. “Иван Денкоглу ” №19 е  шедьовър в творчеството на арх. Кирил Маричков.

 3cf80dec9ef37ac0_medium

арх. Кирил Маричков 1875 – 1922 

Този достоен софийски дом е планиран през 1912 година в бароков жанр и издигнат през 1914 година от проектант Кирил Маричков – дядото на “щуреца “ Кирил Маричков. Той е създател на някои от най-красивите здания в София, като хотел „ Империал “ например (1920 година, първата стоманобетонна постройка в България). Арх. Маричков е измежду първите български архитекти пренесли у нас авангардните хрумвания на сецесиона и европейските трендове в градското обмисляне. Роден е в Калофер на 28 октомври 1875 година Завършил е архитектура в Карлсруе, Германия през 1900 година Той е правоприемник на прочут жанр, майка му Елена Странска е сестра на огромния активист по Съединението на Княжество България и Източна Румелия доктор Георги Странски, член на БРЦК, сподвижник и кум на Христо и Венета Ботеви и кръстник на щерка им Иванка. Арх. Маричков самичък дефинира постройката на ул. “Денкоглу “ за шедьовър на архитектурното си творчество. Тя несъмнено се подрежда измежду най-представителните жилищни здания в София. Сградата е оповестена за монумент на културата.

КЪЩАТА НА ДИМИТЪР ЯБЛАНСКИ

 Яблански

Къщата на някогашният кмет на София Димитър Яблански се намира на бул. „ Цар Освободител “ № 18

Построена е през 1906 -1907 година по план на австрийския проектант Фридрих Грюнангер . Неговата задачата е била да проектира за Яблански един дребен замък и архитектът се е справил ослепително – къщата има доста рационално систематизиране. Балконите, прозорците и еркерите са богато декорирани от австрийския ваятел Андреас Грайс. Сградата е едно от най-хубавите творби на арх. Грюнангер. В архитектурно отношение е издържана в бароков жанр с ренесансови детайли на украсата, а щукатурата в интериора е в жанр рококо. Мансардният етаж играе значима роля в артистично-художественото оформление на постройката, разнообразено от балконски перила от ковано желязо и няколко скулптурни картуша с женски фигури. Мебелите и материалите са доставени особено от Виена.

 Friedrich_Grünanger (1)

арх. Фридрих Грюнангер 1856 – 1929

Фридрих Грюнангер e австрийски проектант, живял и работил в България. Роден е на 25 януари 1856 година в Шесбург, през днешния ден в Румъния. Завършва профилираната школа по архитектура при Академията за изящни изкуства във Виена, представител на късния историзъм, на еклектичния жанр и виенския барок и сецесион. Идвайки в България бързо се утвърждава като проектант, непосредствен до двореца и висшите кръгове. Назначен е в Дирекцията на публичните здания към Министерството на вътрешните работи на България и градски проектант на Разград, по-късно велможа проектант на княз Александър Батенберг и княз Фердинанд. Той е създател на многочислени забележителни жилищни и публични здания в България. По негови планове в София са създадени  североизточното крило на Княжевския замък, Семинарията, Богословският факултет на Духовната академия, Софийската синагога. В Разград негови са  Мавзолеят на съветските воини, постройката на гимназията. В Русе – Регионалният исторически музей (първата административна постройка в България, строена за тази цел след Освобождението), първата флотска наблюдателна кула и метеорологична станция в България,  във Варна – Мъжката гимназия, в Кюстендил – постройката на Общината (тогава Педагогическо училище). Грюнангер е създател и на доста планове на жилищни домове, предоставени му от общественици, политици и финансисти – къщата на юриста Хараламби Сърмаджиев, къщата на финансиста Димитър Яблански, къщата на полковник Васил Петев и други Фридрих Грюнангер умира на 14 декември 1929 година в Залцбург.

 4 (1)

Димитър Яблански  1858 – 1937

Димитър Яблански е финансист и държавник, някогашен кмет на София и народен представител в Народното събрание. Баща му Марко Яблански бил наедрял земевладелец и член на Народняшката партия. Димитър получава образованието си в Париж – приключва Държавни и икономически науки. Става кмет на София за един мандат през 1897 година За две години съумява да направи няколко значими промени в тогавашния образ на столицата: подписва контракт за прокарването на електричество в града и се спогажда за доставката на първите софийски трамваи с известна белгийска компания.

РЕСТОРАНТ „ КРИМ ” (РУСКИЯТ КЛУБ) 

Ресторант “Крим ” (Руският клуб) се обитава в една от най-уютните и фамозни софийски къщи, благосъстоятелност на известният политик и юрист Теодор Теодоров 

 phoca_thumb_l_ii.07

арх. Петко Момчилов 1864 – 1923

Къщата е издигната през 1910 година по план на проектант Петко Момчилов , роден в Горна Оряховица, приключил архитектура в Прага. Други негови здания са Александровската болница (1884), Майчин дом, църквата “Св. Седмочисленици ”, Синодалната палата (1908), Централния софийски затвор (1911). Теодоровата къща обаче се счита за неговия шедьовър. Тя и през днешния ден поразява с прелестната си архитектура и превъзходно разположение на вътрешните пространства. На 22 април 1933 година в тази къща по самодейност на доктор Николай Николаев – изтъкнат правист, журналист и политик и шурей на Теодоров, 16 запалянковци подписват протокола за основаване на първия в България Ротари клуб.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР